Lindy Hop
Lindy Hop

Lindy Hop is een jazzdance, een social dance vrijwel altijd met een partner , die gebaseerd is op een combinatie van de Charleston en Tapdance. Deze dansvormen waren vooral in de jaren 20/30 razend populair.

Toen in 1927 Charles Lindbergh (nickname Lindy), de Atlantische Oceaan overvloog, doopte de zwarte bevolking van de wijk Harlem in New York hun dans in Lindy Hop. De dans werd gevormd in de grote danszalen van Harlem: de Savoy-Ballroom en de Cotton-Club.

De Lindy Hop is een typische black bottom-dans, en wordt gedanst op de swing-muziek uit die tijd. Bekende swing-artiesten zijn Count Basie, Duke Ellington, Louis Armstrong en Ella Fitzgerald. Deze swing- of big band-muziek wordt gekenmerkt door improvisaties, vandaar jazz. Lindy Hop is dan ook vooral een improvisatie-dans. Geen dans maakt zoveel gebruik van de muziek als de Lindy Hop. Het is een enorm vrolijke dans met veel vrijheid. Je kan er echt je persoonlijk tintje aan geven. Het is ook een dans zoals dansen bedoeld is: communiceren met elkaar, spelen met elkaar.

Lindy Hop verspreidde zich over de hele wereld. In de jaren dertig maakten de blanken zich de dans eigen en noemden het Jitterbug. Vanaf toen evolueerde de swingdans in vele vormen, zoals West Coast Swing, Rock n Roll en Boogie Woogie. Maar de oorspronkelijke stijl zal altijd de Lindy Hop blijven, de dans die werd geboren in de Savoy Ballroom in Harlem.

Hoe gek het misschien ook klinkt, Lindy Hop is ook een dans van deze tijd. Lindy Hoppen kun je namelijk ook op Hip Hop-muziek. Het is een van de redenen waarom de dans zon enorme opleving in Amerika heeft kunnen maken. Kinderen van een jaar of 10-12 Lindy Hoppen daar dus gewoon. Op hun eigen muziek. Lindy Hop is een coole dans. Dat was het toen, maar ook nu.

Ballroomdancing.nl heeft als doel het stimuleren van dans, in welke vorm dan ook.
Copyright 2001-2023 Ballroomdancing.nl. Alle rechten voorbehouden. Idee en ontwikkeling: Enpresiv / Dennis de Kriek.